Allt om kummerband

Vad är egentligen ett kummerband (benämns ofta också cummerbund, gördel eller midjeband), och när ska man använda det?

Kummerband i användningKummerband är ett dekorativt veckat midjeband (företrädesvis använt av män) i siden eller sidenliknande material så som textilfiber, som kan användas vid olika festliga tillfällen så som bal, bröllop eller annan tillställning där man vill vara lite extra uppklädd. Ofta kombinerar man ett kummerband med en fluga i matchande färg (men det går naturligtvis att bära även utan fluga – det bör dock nämnas att ett kummerband aldrig ska kombineras med slips).

Kummerband bär man företrädesvis tillsammans med en mörk smoking istället för väst och den mest klassiska färgen att använda är svart, numera finns det dock ett antal olika färger som är accepterat att använda även på finare tillställningar. På kummerband.se erbjuds kummerband i en mängd olika färger bl.a. vinrött, blått, silver m.m. med eller utan fluga. Går man på en bal (t.ex. studentbal) så passar det utmärkt att välja en färg på sitt kummerband och fluga som matchar färgen på bordsdamens klänning. Bandet fäst i regel med hjälp av en elastiskt fästanordning runt midjan och tänk på att öppningen till vecken i ska bäras uppåt.

Lite historik

Ordet kummerband härstammar från det engelska språket dit det kom på tidigt 1600-tal. Ursprungligen användes liknande midjeband av Afghanska krigare och även idag används kummerbandet som ett dekorativt inslag i olika arméuniformer, bl.a. i Indien och i Pakistan.

Lästips om etikett och användning av kummerband

Vill du läsa mer om etikettsregler kring användning av smoking? King Magazine har en bra artikel som behandlar ämnet här: http://www.kingmagazine.se/artiklar/manual/20111219/smoking-allt-om-varldens-snyggaste-plagg. Även The Black Tie Guide har en hel del matnyttig information kring användning av gördel till smoking.

Våra kummerband

På kummerband.se säljer vi kummerband med eller utan fluga, här hittar du alla våra produkter. Letar du specifikt efter kummerband utan fluga eller kummerband med fluga erbjuder vi dessa olika paket.

4 replies on “Allt om kummerband

 • Jan Hafdell

  Hej
  Hemsidan verkar lite ouppdaterad. Är ni igång?
  En fråga. När det står 100% siden är då kummerbandet av 100% siden? En kompis till mig beställde från en annan firma där det stod 100% siden och fick ett kummerband tillverkat av polyester.
  Finns det svart kummerbandet för leverans (om det är i siden)?
  Hälsningar
  //janne

  Svara
 • Christian

  Hej Jan,

  vi är absolut igång! Vi har dock i veckorna haft lite driftstörningar vilket gjort att webbplatsen inte har varit fullt uppdaterad under tiden – nu är vi dock igång igen. När det gäller siden och billigare klädesplagg så är det ofta så att det snarare är ett sidenliknande material, ofta av polyester eller acetat. Det förekommer också ofta felmärkningar, både i informationsmaterial och på de faktiska plaggen. Våra kummerband med fluga är uppmärkta med 100% polyester och det är också det vi beskriver på våra produkter. Jag kan inte fullt garantera att de svarta kummerband vi har på lager är 100% äkta siden men om du väljer att beställa ett sådant och inte är nöjd så har du givetvis 30 dagars fullt öppet köp och får pengarna tillbaka om du inte skulle vara nöjd. Undrar du något mer så skicka gärna ett mail till kundservice@kummerband.se.

  Med vänliga hälsningar,
  Christian, kummerband.se

  Svara
  • Christian

   Hej Jakob, lite beroende på hur formell tillställlning det gäller så kan du tänka enligt följande. Det mest klassiska är att ha svart fluga och det bör då företrädesvis bäras tillsammans med ett svart kummerband, väljer man att släppa lite på det så bör man fortfarande behålla den svarta flugan och låta kummerbandet vara i en en annan färg, mest klassisk färg på kummerbandet är då en mörkare vinröd (burgundy) men även andra färger fungerar, därefter skulle jag säga att färgmatchad fluga och kummerband kommer (man har då avvikit från det mest klassiska snittet runt ”black tie” som uttryckligen betyder svart fluga). Det minst formella och som ev. kan vara mer nymodernt men då också kanske mer ”riskfyllt” är att blanda färgerna på kummerbandet och flugan på annat sätt. Hoppas du blev lite klokare och att du hittar det du söker!

   /Christian, kummerband.se

   Svara

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *